Pin
Send
Share
Send


albatroszok nagy tengeri madarak a biológiai családban Diomedeidae az Procellariiformes (a tubenózis) rendből. Az albatroszok a repülő madarak közül a legnagyobb és a nagy albatroszok (nemzetség) diomedea) a megmaradt (élő) madarak legnagyobb szárnyszélességűek. Szorosan összefüggenek a szárnyasokkal, a vihar-macskákkal és a búvár-macskákkal, amelyek szintén a Procellariiformes részét képezik. Egyes szisztematikusok felismernek egy másik rend, a Ciconiiformes, az Procellariiformes helyett (lásd a taxonómiát és az evolúciót)

Az albatroszok széles körben megtalálhatók a Déli-óceánban (a Déli-sark-óceán vagy az Antarktiszi-óceán) és a Csendes-óceán északi részén. Általában nincs jelen az Atlanti-óceán északi részén, bár a fosszilis maradványok azt mutatják, hogy ott is előfordultak, és alkalmanként vagrantok találkoznak.

Az albatroszok gyarmati, fészkelnek nagyrészt távoli óceáni szigeteken, gyakran több faj fészkel együtt. A férfiak és a nők között pár év alatt kötések alakulnak ki, ritualizált táncok felhasználásával, és a pár életében megmaradnak. A tenyészidőszak egy évet vehet igénybe a tojástól a tojásrakásig, minden tenyésztési kísérlet során egyetlen tojást tojhat be.

Az albatroszok nagyon hatékonyak a levegőben, dinamikus szárnyalással és lejtőn szárnyalással nagy távolságokat hajtanak végre kis erőfeszítéssel. Tintahalból, halakból és krillből táplálkoznak, akár megmunkálással, akár felületi lefoglalással vagy búvárkodással.

Az albatroszokat általában négy nemzetségbe tartozónak tekintik, de a fajok számát illetően nincs egyetértés. A négy nemzetség a nagy albatrosz (Diomedea), a kagylók (Thalassarche), az észak-csendes-óceáni albatroszok (Phoebastria), és a korom albatroszjai vagy koromjai (Phoebetria).

Az IUCN által elismert 21 albatroszfaj közül 19-et kihalás fenyegeti. Az albatroszok száma a múltban a tollak betakarítása miatt csökkent, de ma az albatroszokat betelepített fajok, például patkányok és vadmacskák fenyegetik, amelyek tojásokat, csibéket és fészkelő felnőtteket támadnak meg; szennyezés által; a halállomány sok régióban bekövetkezett súlyos csökkenése miatt, elsősorban a túlhalászás miatt; és horogsoros halászattal. A horogsoros halászat jelenti a legnagyobb veszélyt, mivel a táplálkozó madarakat vonzza a csali, és a horogsoron összekapcsolódnak, és elsüllyednek. A kormányok, a természetvédelmi szervezetek és a halászok mindannyian ezen járulékos fogás csökkentése érdekében dolgoznak.

Albatross biológia

Morfológia és repülés

A legtöbb Procellariiforme-tól eltérően az albatroszok, mint ez a fekete lábú albatrosz, jól tudnak járni a szárazföldön.

Az albatroszok nagy és nagyon nagy madarak egy csoportja; ők a legnagyobb a peremekből.

A számla (csőr) nagy, erős és éles szélű, a felső mandibula nagy horoggal végződik. Ez a számla több kanos lemezből áll, és az oldalak mentén a két "cső" hosszú orrlyuk adja a rendnek a nevét. Ezek a csövek lehetővé teszik az albatroszok akut szaglásérzetét, ami a madarak számára szokatlan képesség. Mint más Procellariiformes növények, táplálkozás közben is használják ezt a szaglási képességet, hogy meghatározzák a potenciális táplálékforrásokat (Lequette et al. 1989). Az összes albatrosz csövek a számla oldalán vannak, ellentétben a Procellariiformes többi részével, ahol a csövek a számla teteje mentén futnak.

A lábaknak nincs hátsó lábujja, és a három elülső lábujj teljesen heveder. A lábak erősek az Procellariiformes számára, valójában szinte egyedülállóak abban a sorrendben, hogy ők és az óriás macskák jól tudnak járni a szárazföldön.

Az albatroszok többségének felnőtt tollazata általában a sötét felső szárny és a hát, a fehér alsó rész variációja, gyakran összehasonlítva a sirályéval. Ezek közül a fajok a déli királyi albatroszig terjednek, amely szinte teljesen fehér, kivéve a szárnyak végeit és hátsó széleit teljesen érett hímekben, az amszterdami albatroszig, amely szinte fiatalkori tenyésztőtolla sok barna , különösen egy erős barna csík a mellkas körül. A mollymawks és az észak-csendes-óceáni albatroszok számos fajtájának arcjele van, például szemfolt, vagy szürke vagy sárga a fejükön és a mellkason. Három albatroszfaj, a fekete lábú albatrosz és a két koromba tartozó albatrosz teljesen különbözik a szokásos mintázatoktól, és szinte teljes egészében sötétbarna (vagy sötétszürke bizonyos helyeken a könnyűpofás Sooty Albatross esetében). Az albatroszoknak több évbe telik, hogy megkapják teljes felnőtt tenyésztési tollaikat.

A legnagyobb nagy albatrosz szárnyainak szára (nemzetség diomedea) a legnagyobb a madárból, meghaladja a 340 cm-t (11 láb fölött), bár a többi faj szárnyaszereje lényegesen kisebb. A szárnyak merevek és gömbölyűek, vastagabb, áramvonalas élük van.

Az Albatroszok hatalmas távolságokat hajtanak végre, két technikával, amelyet sok hosszúszárnyú tengeri madár használ, dinamikus szárnyalással és lejtőn szárnyalással. Dinamikus szárnyalás lehetővé teszi számukra a szükséges erőfeszítések minimalizálását a függőleges szélgradienstől energiát nyerő hullámfrontok közötti siklással. Lejtőn szárnyaló egyszerűbb: az albatrosz a szél felé fordul, magasságot szerezve, ahonnan visszafelé siklhat a tenger felé. Az Albatross magas siklási aránya körülbelül 1:22 és 1:23 között van, ami azt jelenti, hogy minden méteren, amikor esnek, 22 méterrel tudnak előrehaladni. A szárnyalást egy vállzár segíti, amely egy ínréteg, amely teljes mértékben kinyújtja a szárnyat, lehetővé téve a szárny feltartását és kinyújtását izomkiadások nélkül, morfológiai adaptáció, amelyet megosztanak az óriás macskákkal (Pennycuick 1982). . Az Albatrosz kombinálja ezeket a szárnyalási technikákat a kiszámítható időjárási rendszerek alkalmazásával; a déli féltekén lévő albatroszok az északi irányban repülnek az óramutató járásával megegyező irányban, míg a déli irányban az óramutató járásával ellentétes irányban repülnek (Tickell 2000).

A felszállás az egyik legfontosabb alkalom, hogy az albatroszok repüléshez csapkodást végezzenek, és ez az út legalacsonyabb igényű része.

Az albatroszok annyira jól alkalmazkodnak ehhez az életmódhoz, hogy repülés közben a pulzusuk közel áll az alap pulzusához, amikor pihennek. Ez a hatékonyság olyan, hogy a takarmányozás legenergetikusabban nem a megtett távolság, hanem a leszállás, felszállás és vadászat, amelyet az élelmiszerforrás megtalálása mellett vállalnak (Weimerskirch et al. 2000). Ez a hatékony, hosszú távolságú utazás alapját képezi az albatross hosszú távú takarmányozók sikereinek, nagy távolságokat hajtva végre és kevés energiát költve, hogy helyileg elosztott élelmiszer-forrásokat keressen.

A siklórepüléshez való alkalmazkodásuk azonban a széltől és a hullámoktól függ, mivel hosszú szárnyuk nem megfelelő motoros repülésre, és a legtöbb fajnak nincs izma és energiája a tartós csapkodó repüléshez. A nyugodt tengerekben az albatroszokat az óceán felszínén kell pihentetni, amíg a szél újra fel nem válik. Ugyancsak alszanak, miközben a felületen pihennek (és nem a szárnyon, amint azt néha gondolják). Az észak-csendes-óceáni albatroszok használhatják a fedél-siklás néven ismert repülési stílust, ahol a madár a szárnyasztással, majd a siklással halad előre (Warham 1996). Felszálláskor az albatroszokra fel kell emelkedni, hogy elegendő levegő mozghasson a szárny alatt, hogy emelkedjen.

Eloszlás és hatótávolság a tengeren

Az albatroszok eloszlása ​​az egész világon.

A legtöbb albatrosz a déli féltekén helyezkedik el, Antarktisztól Ausztráliáig, Dél-Afrikáig és Dél-Amerikáig. Kivételt képez a négy észak-csendes-óceáni albatrosz, amelyek közül három kizárólag a Csendes-óceán északi részén fordul elő, Hawaiitól Japánig, Alaszkáig és Kaliforniáig; és az egyik, a hullámos Albatrosz, a Galapagos-szigeteken szaporodik és Dél-Amerika partjain táplálkozik. Az albatroszok elsősorban a magasabb szélességre korlátozódnak, mert a sikláshoz szükség van a szélre; mivel nem alkalmas a tartós csapkodó repülésre, a lejtők átlépése rendkívül nehéz. Ez alól kivételt képez a hullámos Albatrosz, amely képes a Galapagos-szigetek körüli egyenlítői vizeken élni a Humboldt-folyó hideg vizeinek és az ebből fakadó szeleknek köszönhetően.

Az albatroszok óceán hatalmas területein terülnek el, és rendszeresen köröznek a világon.

Nem ismeretes, hogy az albatroszok miért pusztultak el az Atlanti-óceán északi részén, bár a jelek közötti felmelegedési időszak következtében az emelkedő tengerszint feltételezhetően elárasztotta egy rövid farkú Albatross kolónia helyét, amelyet Bermuda-ban ástak ki (Olson és Hearty) 2003). Egyes déli fajok időnként vagánsnak tűntek fel az Atlanti-óceán északi részén, és száműzetésre kerülhetnek, évtizedekig ott maradva. Az egyik száműzetõ, a fekete szemû Albatrosz, évekig visszatért Skóciában az északi Gannet (tengeri madár) telepekbe, magányos tenyésztési kísérlettel (Cocker és Mabey 2005).

A műholdas nyomkövetés használata sokat tanít a tudósoknak az albatroszok takarmányozásának módjáról az óceán felett, hogy élelmet keressenek. Nem végeznek éves vándorlást, de szaporodásuk után széles körben szétszóródnak a déli féltekén élő fajok esetében, gyakran körkörös utakat hajtva végre (Croxall et al. 2005). Bizonyítékok vannak arra is, hogy a tengeren különböznek a különféle fajok. A Campbell-szigeten, a Campbell Albatrosson és a Szürkefejű Albatrosson táplálkozó két rokon faj táplálkozási réseinek összehasonlítása azt mutatta, hogy a Campbell Albatross elsősorban a Campbell-fennsíkon táplálkozik, míg a szürkefejű Albatrosz több nyílt tengeri, óceáni vízben táplálkozik. A vándorló albatroszok szintén erősen reagálnak a batimetriára, csak az 1000 m mélyebb vizeken táplálkoznak; annyira mereven illeszkedtek a műholdas ábrák e kontúrhoz, hogy az egyik tudós megjegyezte: "Úgy tűnik, mintha a madarak észlelték és betartanák a" Nincs belépés "jelet, ha a víz 1000 m-nél alacsonyabbra sekélyedik (Brooke 2004). Bizonyítékok vannak arra is, hogy ugyanazon faj két nemének eltérő tartományba esik; egy, a Gough-szigeten tenyésztett Tristan Albatrosses tanulmány kimutatta, hogy a hímek Gough-tól nyugatra, a nőstények keletre táplálkoztak.

Az albatroszok gyarmati, általában szigeteken fészkelnek. Ahol a kolóniák nagyobb földmérőn helyezkednek el, azokat a tengertől több irányba mutató, jól megközelített területeken találják meg, például az Új-Zélandon, Dunedinben, az Otago-félszigeten található kolónián. A kolóniák a mollymawks által kedvelt nagyon sűrű aggregációktól függnek (a Falkland-szigeteken fekvő fekete homlokú Albatross kolóniák sűrűsége 70 fészket tartalmaz 100 m2-en) a sokkal lazább csoportokig és széles távolságra elhelyezkedő egyes fészekktől, amelyeket a korom és a nagy albatrosz kedvelt. Az összes albatrosz kolónia szigeteken helyezkedik el, amelyek történelmileg mentek a szárazföldi emlősökből.

Diéta

Az albatrosz étrendben a lábasfejű lábak, a halak és a rákfélék (például krill) dominálnak, bár ők is megsemmisítik a hordókat (elhullott állatok tetemeit), és krillön túl más állatkertben is táplálkoznak (Tickell 2000). Meg kell jegyezni, hogy a legtöbb faj esetében az étrend átfogó megértése csak a tenyészidőszakban ismert, amikor az albatroszok rendszeresen visszatérnek a földre és tanulmányozhatók. Ezeknek az élelmiszer-forrásoknak a fontossága fajonként, sőt populációnként is változik; Egyesek csak a tintahalra koncentrálnak, mások több krill vagy hal fogyasztanak. A Hawaiiban talált két albatroszfaj közül az egyik, a fekete lábú Albatross főként halakat vesz, míg a Laysan tintahal táplálkozik.

A könnyűszemű Sooty Albatroszok rendszeresen merülnek, hogy táplálkozzanak, és 12 m alá tudnak merülni.

A tengeri adatrögzítők használata, amelyek rögzítik a víz vízfogyasztását az idő függvényében (biztosítva a táplálkozás valószínű időtartamát), arra utalnak, hogy az albatrosz főleg a nap folyamán táplálkozik. Az albatroszokkal visszanyert tintahal csőrök elemzése kimutatta, hogy az evett tintahal sokan túl nagyok ahhoz, hogy életben tartsák őket (Croxall és Prince 1994), és olyan középvizes fajokat foglalnak magukban, amelyek valószínűleg túlmutatnak az albatrosz elérésén, ami arra utal, hogy egyeseknek fajok (például a vándorló albatrosz), a megsemmisített tintahal az étrend fontos részét képezheti. E halott tintahal forrása vita tárgya; némelyik bizonyosan a tintahal halászatából származik, de a természetben elsősorban a tintahal ívása és a tintahal étkezési bálnák (spermium bálnák, kísérleti bálnák és déli palackos bálnák) hányásakor bekövetkező pusztulásból származik. Más fajok, mint például a fekete homlokú Albatrosz vagy a Szürkefejű Albatrosz, étrendje gazdag kisebb tintahalfajokban, amelyek hajlamosak elsüllyedni, és feltételezhető, hogy az elakadás nem játszik nagy szerepet az étrendben.

A közelmúltig azt hitték, hogy az albatroszok túlnyomórészt felszíni táplálkozók, a felszínen úsznak, és a tintahal és halak felpattannak a felszínre az áramlatok, ragadozók vagy halál által. A kapilláris mélységmérő készülékek, amelyek rögzítik a madár maximális merülési mélységét (a madárhoz való rögzítés és a földre való visszatérés után), azt mutatták, hogy bár egyes fajok, például a vándorló albatrosz, nem merülnek mélyebben Egy méternél kevesebb faj, például a könnyűszemű Sooty Albatross, átlagos merülési mélysége közel 5 m, és akár 12,5 m mélyen is merülhetnek el (Prince et al., 1994). A felszíni etetés és a búvárkodás mellett most már megfigyelték őket a levegőből történő merülést is, hogy elkapják a zsákmányt (Cobley 1996).

Tenyésztés

Az albatroszok nagyon filatrikusak, azaz általában visszatérnek szülési kolóniájukba tenyésztés céljából. Ez a visszatérési hajlam annyira erős, hogy a Laysan Albatross tanulmánya kimutatta, hogy a keltetési hely és a madár saját területét létrehozó hely közötti átlagos távolság 22 méter volt (Fisher 1976).

Mint a legtöbb tengeri madár, az albatroszok K-válogatott (nem R-szelektált) életkoruk szempontjából, vagyis sokkal hosszabb ideig élnek, mint más madarak, hosszabb ideig késleltetik a tenyésztést, és több erőfeszítést fektetnek be kevesebb fiatalba. Az albatroszok nagyon hosszú életűek; a legtöbb faj 50 évnél tovább él, a legrégebbi felnőttként gyűrűsített északi királyi albatrosz volt, amely további 51 évig életben maradt, így becsült életkora 61 év (Robertson 1993). Tekintettel arra, hogy a legtöbb albatrosz gyűrűs projekt jóval fiatalabb, ennél valószínűbbnek tartják, hogy más fajok is ilyen hosszú és még hosszabb ideig élnek.

Az égbolt-mutatás a Laysan Albatross tenyésztéstáncok egyik sztereotípiája.

Az albatroszok körülbelül öt év elteltével érik el a nemi érettséget, de még ha el is érik az érettséget, még pár évig nem kezdik szaporodni (egyes fajok esetében akár tíz évig is). A fiatal nem tenyésztők a tenyésztés megkezdése elõtt részt vesznek egy kolóniában, sok évet töltve a bonyolult tenyésztési rituálék és "táncok" gyakorlásával, amelyekre a család híres (Jouventin et al., 1981). Azok a madarak, amelyek első alkalommal érkeznek vissza a kolóniához, már rendelkeznek a sztereotípiás viselkedésről, amely albatrosz nyelvet alkot, de nem tudják "olvasni" ezt a viselkedést más madarak által bemutatott módon, és nem tudnak megfelelően reagálni (Tickle 2000). Próbaidőszak és hiba tanulás után a fiatal madarak megtanulják a szintaxist és tökéletesítik a táncokat. Ezt a nyelvet gyorsabban elsajátítják, ha a fiatalabb madarak idõsebb madarak körül vannak.

A párosító viselkedés repertoárja különféle tevékenységek szinkronizált végrehajtását foglalja magában, mint például előkészítés, mutatás, hívás, számla becsapása, bámulás és az ilyen viselkedés kombinációi (mint például az éghívás) (Pickering és Barrow 2001). Amikor egy madár először visszatér a kolóniába, sok partnerrel táncol, de évek után az egyed madarak száma kölcsönhatásba lép cseppekkel, amíg az egyik partnert nem választják meg, és nem alakul ki egy pár. Ezután továbbfejlesztik az egyéni nyelvet, amely végül egyedülálló az adott pár számára. Miután létrehozták az életen át tartó párkapcsolatot, a tánc nagy részét soha többé nem fogják használni.

Úgy gondolják, hogy az albatroszok elvégzik ezeket a bonyolult és gondos rituálékat annak biztosítása érdekében, hogy a megfelelő partnert választották ki, és hogy tökéletesen felismerjék partnerüket, mivel a tojásrakás és a csajnevelés óriási befektetés. Még azok a fajok is, amelyek egy évesnél rövidebb ideig teljesítik a tojásrakási ciklust, ritkán tojást tojnak egymást követő években (Brooke 2004). A nagy albatroszok (mint a vándorló albatrosz) egy év alatt vesznek igénybe egy csaj növekedését a tojástól a madaráig. Az albatroszok egyetlen tojást tojnak a tenyészidőszakban; Ha a tojás elveszik a ragadozók számára, vagy véletlenül eltört, akkor abban az évben nem folytatnak további tenyésztési kísérleteket. A párok "válása" ritka, általában csak több éves nevelési kudarc után fordul elő.

Az összes déli albatrosz nagy fészket hoz létre petesejtjeik számára, míg a csendes-óceáni északi részén található három faj kezdetlegesebb fészket készít. A Hullámos Albatrosz viszont nem fészkel, és akár a tojását is átmozgatja a pár területén, akár 50 méterre is, néha elveszti a tojást (Anderson és Cruz 1998). Az összes albatroszfajban mindkét szülő inkubálja a tojást egy naptól három hétig tartó szakaszokban. Az inkubáció kb. 70–80 napig tart (a nagyobb albatroszok esetében hosszabb), ez a madár leghosszabb inkubációs periódusa. Ez egy energiaigényes folyamat lehet, amelynek során a felnőtt napi 83 g testtömeg veszít (Warham 1990).

Kikelés után a csibét átöblítik és három hétig őrzik, amíg az elég nagy ahhoz, hogy megvédje és hőszabályozza. Ebben az időszakban a szülők apró ételeket táplálnak a csajnak, amikor megszabadítják egymást a kötelességtől. A nevelési periódus végeztével a csibéket mindkét szülő rendszeres időközönként táplálja. A szülők alternatívákat alkalmaznak a rövid és hosszú táplálkozási utakra, olyan ételeket biztosítva, amelyek testtömegük körülbelül 12 százaléka (körülbelül 600 g). Az ételek friss tintahalból, halból és krillből, valamint gyomorolajból állnak, amely energiagazdag étel, amely könnyebben hordozható, mint az emésztetlen zsákmányok (Warham 1976). Ezt az olajat egy gyomor-szervben, a provokatulusnak nevezik, a legtöbb tubenóz emésztett ragadozó elemeiből állítja elő, és megkülönböztetett piszkos illatát adja számukra.

Az Albatross csibéknek hosszú időbe telik a repülés. A nagy albatroszok esetén akár 280 nap is eltarthat; még a kisebb albatroszok esetében is 140 és 170 nap között tarthat (Carboneras 1992). Mint sok tengeri madár, az albatrosz csibék is annyira súlyt kapnak, hogy nehezebbek legyenek, mint a szüleik, és elmenekülésük előtt ezeket a tartalékokat felhasználják a test állapotának felépítésére (főleg az összes repülési toll növekedéséhez), általában a szülőkkel megegyező súlyúak. Az albatrosz csibék magukkal szöknek meg, és nem kapnak további segítséget szüleiktől, akik elszökés után visszatérnek a fészekbe, és nem tudják, hogy csibéik elhagyták őket. A tengeren diszpergálódó fiatal nők tanulmányai veleszületett vándorlási viselkedést, genetikailag kódolt navigációs utat javasoltak, amely segíti a fiatal madarakat, amikor először indulnak a tengeren (Åkesson és Weimerskirch 2005).

Etimológia

A név albatrosz származik az arab al-câdous vagy al-ġaţţās (pelikán; szó szerint "búvár"), amely angolul a portugál formában utazott alcatrazi ("gannet"), amely szintén az Alcatraz volt amerikai börtön címe. Az Oxford English Dictionary megjegyzi, hogy a szó alcatrazi eredetileg a fregattmadárra alkalmazták; módosítása: albatrosz talán a latin befolyásolta albus, jelentése "fehér", ellentétben a fekete fregattmadarakkal (Tickell 2000). A portugál szó Albatroz angol származású.

Korábban közismert néven ismerték őket Goonie madarak vagy Gooney madarak, különösen a Csendes-óceán északi részén. A déli féltekén a név thalassarche bizonyos területeken továbbra is jól megalapozott, ami sérült formája Malle-Mügge, az északi Fulmar régi holland neve. A név diomedea, A Linnaeus által az albatroszokhoz rendelt utal a görög Diomedes görög harcos társainak mitikus metamorfózisára.

Albatroszok és emberek

Albatroszok és kultúra

Az albatroszokat „az összes madár leg legendásabb” -nak nevezik (Carboneras 1992). Az albatrosz központi embléma Az ősi tengerész Rime szerző: Samuel Taylor Coleridge; a fogva tartott albatrosz szintén metafora a poète mauditnak Charles Baudelaire versében. A korábbi versből származik az albatrosz metaforájaként való használata; azt mondják, hogy valaki, akinek teher vagy akadály van, „albatrosz van a nyakuk körül”, a büntetés a versben a tengerész számára történt, aki megölte az albatroszt. Részben a vers miatt széles körben elterjedt a mítosz, hogy a tengerészek katasztrofálisnak tartják az albatrosz lőését vagy károsítását; Valójában azonban a tengerészek rendszeresen megölték és megették őket (Cocker és Mabey 2005), de gyakran elveszett tengerészek lelkének tekintették őket.

Az albatroszok népszerű madarak a madármegfigyelők számára, és kolóniáik népszerű úticélok az ökoturisták számára. Rendszeres madármegfigyelési kirándulások történnek számos tengerparti városból, például Monterey-ből és Wollongong-ból Új-Dél-Walesben, Kaikoura-ból Új-Zélandon és Sydney-hez Ausztráliában, ahol a nyílt tengeri madarak és az albatroszok könnyen vonzódnak ezekbe a városnéző hajókba a halolaj felhasználásával. a tengerbe. A kolóniák látogatása nagyon népszerű lehet; az északi királyi Albatross kolónia az új-zélandi Taiaroa Headnél évente 40 000 látogatót vonz (Brooke 2004), és az elszigeteltebb kolóniák rendszeres vonzerőt jelentenek az Antarktiszi szigetekre tartó hajóutakon.

Fenyegetések és megóvás

Annak ellenére, hogy gyakran legendás státuszt kapnak, az albatroszok nem menekültek el sem az emberek közvetett, sem közvetlen nyomásától. A polinéziak és az aleut indiánok korai találkozásai az albatroszokkal vadászatot és egyes esetekben néhány sziget (például Húsvét-sziget) kipusztítását eredményezték. Amint az európaiak elkezdték vitorlázni a világon, ők is vadásztak az albatroszokra, "horgászva" őket hajókról az asztalnál történő kiszolgáláshoz, vagy sportolva robbantják őket (Safina 2002). Ez a sport a csúcspontját az Ausztráliához kötött kivándorlási vonalakon érte el, és csak akkor halt meg, amikor a hajók túl gyorsak lettek a halászathoz, és a rendeletek biztonsági okokból megállították a fegyverek ürítését. A tizenkilencedik században az albatrosz kolóniákat, különösen a Csendes-óceán északi részén, a toll kereskedelmére betakarították, és ez a rövid farkú Albatrosz majdnem kihalt.

Ezt a Feketebarna Albatroszt hosszú horogsorra lógott.

A Világvédelmi Unió (IUCN) által az IUCN vörös listáján elismert 21 albatroszfaj közül 19-et fenyeget, a másik kettőt pedig közel fenyegetett (IUCN 2004). Két fajt (amelyeket az IUCN elismert) kritikusan veszélyeztetettnek tekintnek: az amszterdami Albatrossot és a Chatham Albatrossot. Az egyik fő fenyegetés a hosszú távú horgászat (Brothers 1991), mivel az albatroszok és más tengeri madarak, amelyek könnyen beépülnek a belsőségekbe (csaliként használt belső szervek), vonzódnak a beállított csalihoz, és horogsorba kerülnek, és megfullad. Becslések szerint évente 100 000 albatrosz hal meg. A nem szabályozott kalóz (illegális) halászat tovább súlyosbítja a problémát.

Az albatroszok további veszélyét bevezetik azok a fajok, mint például patkányok vagy vadmacskák, amelyek közvetlenül megtámadják az albatroszt vagy annak csibéit és tojásait. Az albatroszok olyan szigeteken fejlődtek ki, ahol nincs szárazföldi emlősök, és nem fejlesztettek ki védelmet ezekkel szemben. Még az olyan kicsi faj is, mint az egerek, káros lehet; a Gough-szigeten a Tristan Albatrosses csajjait támadják meg és élve megeszik bevezetett házi egerek segítségével, amelyek majdnem 300-szor kisebbek, mint ők (BBC 2005). A betelepített fajok más közvetett hatásokkal is járhatnak: a szarvasmarhák túlzsúfoltak az amszterdami szigeten az esszenciális takarmányt, veszélyeztetve az amszterdami albatroszt; más szigeteken a bevezetett növények csökkentik a potenciális fészkelőhelyet.

A Laysan Albatross csaj maradványai a halál előtt bevett műanyagot mutatják, beleértve a kupakot és az öngyújtót.

A műanyag flotsam lenyelése egy másik probléma, amellyel sok tengeri madár szembesül. A tengerben található műanyag mennyisége drámai módon megnőtt az 1960-as évek első rekordja óta: a hajók által dobott hulladékokból, a part menti hulladékokból, a parti hulladékokból és a folyók által a tengerbe mosott hulladékokból származik. Az ilyen műanyag lehetetlen emészthető, és helyet foglal el a gyomorban vagy a gyomorban, amelyet élelmezéshez kell használni, vagy akadályt okozhat, amely közvetlenül éri a madarakat. A Csendes-óceán északi részén található madarakkal kapcsolatos tanulmányok kimutatták, hogy a műanyagok lenyelése a testtömeg és a test állapotának csökkenéséhez vezet (Spear és mtsai., 1995). Ezt a műanyagot néha regurgitizálják és csibéknek táplálják; a Laysan Albatross csibéknek a közúti atollon végzett tanulmánya kimutatta, hogy a természetes módon elhullott csibékben nagy mennyiségű fogyasztott műanyag van a balesetekben elpusztult egészséges csibékkel összehasonlítva (Auman 1997). Noha ez nem a közvetlen halál oka, ez a műanyag fiziológiás stresszt okoz, és valószínűleg azt okozza, hogy a csibék teljes érezze magát a takarmányozás során, csökkentve ezáltal a táplálékfelvételét és a túlélés esélyét.

A tudósok és a természetvédők (különösen a BirdLife International és partnereik, akik az Albatross mentése kampányt irányítják) együttműködnek a kormányokkal és a halászokkal annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak az albatroszok fenyegetéseire. Az olyan technikák, mint a hosszú horogsoros csali éjjel történő beállítása, a csali kék halála, a csali víz alatti beállítása, a vonalak súlyának növelése. és a madárijesztők használata csökkentheti a tengeri madarak járulékos fogását (FAO 1999). Például egy új-zélandi tudósok és halászok közötti együttműködési tanulmány sikeresen kipróbálta a horogsoros hajók víz alatti beállító eszközét, amely a vonalakat a veszélyeztetett albatroszfajok elérhetősége alá helyezi el. (O'Toole és Molloy 2000). Ezen technikák némelyikének a Falkland-szigetek patagóni foghal halászatában valószínűsíthetően csökkent a fekete hajú Albatroszok száma, amelyet a flotta vett az elmúlt 10 évben (Reid et al., 2004).

Az albatroszok és más tengeri madarak védelme felé tett egyik fontos lépés az Albatrosz és Petrels védelméről szóló 2001. évi szerződés, amely 2004-ben lépett hatályba és nyolc ország ratifikálta: Ausztrália, Ecuador, Új-Zéland, Spanyolország, Dél-Afrika, Franciaország , Peru és az Egyesült Királyság. A Szerződés előírja, hogy ezek az országok konkrét intézkedéseket hozzanak a járulékos fogások, a szennyezés csökkentésére és a betelepített fajok eltávolítására a fészkelő szigetekről. A szerződést szintén aláírták, de nem ratifikálták további három ország, Argentína, Brazília és Chile.

A természetvédők a szigetek helyreállításának területén is dolgoztak, eltávolítva az őshonos vadon élő állatokat fenyegető bevezetett fajokat, amelyek megvédik az albatroszokat a betelepített ragadozókkal szemben.

Taxonómia és evolúció

Az albatroszok négy nemzetségben 13–24 fajt tartalmaznak. (A fajok száma továbbra is vita tárgyát képezi, 21 pedig általánosan elfogadott szám.)

A felismert négy nemzetség a nagy albatrosz (Diomedea), a kagylók (Thalassarche), az észak-csendes-óceáni albatroszok (Phoebastria), és a korom albatroszjai vagy koromjai (Phoebetria). A négy nemzetség közül az észak-csendes-óceáni albatroszokat nővér taxonnak tekintik a nagy albatroszoknak, míg a koromos albatroszok közelebb vannak a mollymawks-okhoz.

Hiányzik a konszenzus az albatrosz csoport taxonómiájáról. A Sibley-Ahlquist taxonómia a madármadarak, a ragadozó madarak és még sokan mások nagymértékben kibővített sorrendjébe helyezi a Ciconiiformes-t, míg Észak-Amerikában, Európában, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Új-Zélandon az ornitológiai szervezetek megtartják a hagyományosabb rendű Procellariiformes rendet.

Az albatroszok a Diomedeidae családba kerülnek. Elkülöníthetők a többi Procellariiformától genetikailag és morfológiai tulajdonságok, méret, lábak és orrcsöveik elrendezése alapján. (Lásd a morfológiát és repülést.)

A családon belül a nemzetségek kijelölését több mint száz éve vitatják. Eredetileg egyetlen nemzetségbe helyezték, diomedea, 1852-ben Reichenbach négy különféle nemzetségbe csoportosította őket, majd összecsomóztak és többször ismét szétváltak, 1965-ig összesen 12 különféle nemzetet szereztek (bár soha nem több, mint nyolc egyszerre). Ez a 12 nemzetség volt diomedea, Phoebastria, Thalassarche, Phoebetria, Thalassageron ,, Diomedella, Nealbutrus, Rhothonia, Julietata, Galapagornis, Laysanornis, és Penthirenia).

1965-re, az albatroszok besorolásának valamilyen rendezésének megkísérlése céljából, két nemzetségbe csoportosultak, Phoebetria (a korom albatroszjai, amelyek leginkább úgy tűnt, hogy hasonlítanak a prosperlaridokra, és akkoriban "primitívnek" tekintették) és diomedea (az albatroszok többi része) (Alexander et al. 1965). Noha a család (különösen a nómenklatúra) egyszerűsítésére volt szükség, a besorolás Elliott Coues 1866-os morfológiai elemzésén alapult, és kevés figyelmet fordított a legújabb tanulmányokra, és még Coues néhány javaslatát is figyelmen kívül hagyta.

A négy albatrosz nemzet filogenetikai kapcsolatai. Nunn et al. 1996.

Gary Nunn, az Amerikai Természettudományi Múzeum (1996) és más világszerte működő kutatók legutóbbi kutatása mind a 14 elfogadott faj mitokondriális DNS-ét megvizsgálta, jelezve, hogy az albatroszokban négy, nem kettő van monofületi csoport (Nunn 1996). . Javasolták két régi nemzetnév feltámadását, Phoebastria - az északi - csendes - óceáni albatroszokra és Thalassarche a mollymawks számára, a nagy albatroszok megtartva diomedea és a koromban maradó albatroszok Phoebetria. A brit ornitológusok szövetsége és a dél-afrikai hatóságok mind az albatroszokat négy nemzetségre osztják, ahogyan Nunn javasolta, és a változást a kutatók többsége elfogadta.

Miközben van némi megállapodás a nemzetségek számáról, kevesebb egyetértés van a fajok számáról. Történelmileg akár 80 különféle taxont is leírtak a különféle kutatók; ezek többsége helytelenül azonosított fiatal madár volt (Double and Chambers 2004). Az albatrosz nemzetségekkel kapcsolatos munkák alapján Robertson és Nunn (1998) 1998-ban indított egy felülvizsgált taxonómiát 24 különféle fajjal, összehasonlítva az akkor elfogadott 14 fajjal. Ez az átmeneti taxonómia sok bevezetett alfajat teljes fajra emelt, ám azt kritizálták, hogy nem minden esetben használt szakértői értékelést az osztások igazolására.

Azóta további tanulmányok bizonyos esetekben támogatták vagy megcáfolták a hasadásokat. A mitokondriális DNS-t és a mikroszatelliteket elemző 2004. évi tanulmány egyetértett azzal a következtetéssel, hogy az Antipódusos Albatrosz és a Trisztán Albatrosz különbözik a Vándorló Albatrosztól, Robertson és Nunn szerint, de megállapította, hogy a javasolt Gibson Albatrosz, Diomedea gibsoni, nem különböztette meg az antipódusos Albatrossotól (Burg és Croxall 2004). Leginkább a 21 faj átmeneti taxonómiáját elfogadják a Világvédelmi Egyesület (IUCN) és sok más kutató, bár 2004-ben semmi esetre sem jelent meg Penhallurick és Wink, hogy a fajok számát 13-ra csökkentsék ( ideértve az amszterdami Albatross összecsapását a vándorló Albatrossal) (Penhallurick és Wink 2004), bár ez a cikk maga ellentmondásos volt (Double and Chambers 2004, Rheindt és Austin 2005). Valamennyi oldalról széles körben egyetértés van a kérdés tisztázására irányuló további kutatások szükségességéről.

Sibley and Ahlquist's (1990) molecular study of the evolution of the bird families has put the radiation of the Procellariiformes in the Oligocene period (35-30 million years ago). However, this group is speculated to ha

Nézd meg a videót: AronChupa - I'm an Albatraoz. OFFICIAL VIDEO (Január 2021).

Pin
Send
Share
Send